Diz Kireçlenmesi

 

Özellikle de ilerleyen yaşlarda sıklıkla görülen diz kireçlenmesi, ağrılara neden olmasından dolayı kişilerin günlük yaşam kalitesine ciddi anlamda zarar vermektedir. Diz eklemleri, kireçlenmenin en sık görüldüğü bölgelerden bir tanesi olmakla birlikte şiddetli ağrılarla birlikte ortaya çıkmaktadır.

Kireçlenme, eklem bölgelerinde kemik yüzeyini kaplayan ve eklemin rahat bir şekilde hareket etmesini sağlayan kaygan özellikteki kıkırdak dokuların bu özelliğini kaybetmesi ve aşınmaya başlamasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.

Bu noktada diz kireçlenmesi ise diz eklemlerinde yer almakta olan kıkırdakta aşınmaların meydana gelmesidir. Diz kireçlenmesi özellikle de belli yaşlardan sonra görülme sıklığı artan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte diz kireçlenmesi görülme ihtimali artar.

Diz kireçlenmesinin etkileri kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı bireylerde yürümeyi engelleyici boyuta kadar ulaştığını söylemek mümkündür. Bu içerikte, diz hareketlerinin kısıtlanması, hareket esnasında dizden ses gelmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan diz kireçlenmesi hakkında merak edilen soruları yanıtlandıracağız.

Diz Kireçlenmesi Neden Olur?

Diz kireçlenmesi birçok farklı sebepten kaynaklanabilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bu sebeplerden bazılarının eklem bölgesinde oluşan kırıklar, romatizmal hastalıklar ya da eklem iltihapları olduğunu söylemek mümkündür.

Fakat yine de çoğu vakada diz kireçlenmesinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Diz kireçlenmesi nedeni tam olarak bilinmiyor olsa da aşırı aktivite, diz çevresinde bulunan kasların zayıf olması, eklem sağlığını tehdit edecek yaşam tarzına sahip olunması, yaşın 50’nin üzerinde olması ve aşırı kilo diz kireçlenmesinin başlıca nedenleri arasında kabul edilmektedir diyebiliriz.

Diz Kireçlenmesi Belirtileri

Diz kireçlenmesi belirtileri birçok kişi tarafından merak edilen bir konu olarak dikkat çekiyor. Diz kireçlenmesi ilk ve en önemli belirti genel olarak ağrıdır. Keskin ve uzun süre boyunca devam eden bu ağrı; aktivite ile birlikte artış göstermektedir.

Kıkırdak bölgesindeki aşınmanın artmasıyla birlikte ağrıların şiddeti ve sıklığı da artar, hatta günlük aktivitelerin kısıtlanmasına neden olur. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise istirahat esnasında dahi şiddetli ağrıların görülmesi mümkündür. Ayrıca hareket kısıtlılığı, diz bölgesinde yanma ya da şişlik gibi belirtilerde ortaya çıkar. Yürüme, oturma ve kalkma hareketlerinde zorlanmalar da görülmektedir.

Diz Kireçlenmesi Risk Faktörleri

Diz kireçlenmesini tetikleyen risk faktörlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Obezite ya da aşırı kilo
  • Çeşitli spor yaralanmaları
  • Travma,kırıklar
  • Romatizmal hastalıklar
  • Doğuştan gelen eklem / kas bozuklukları
  • Yaşlanma
  • Enfeksiyon
  • Hemofili

Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Diz kireçlenmesi tedavisi için izlenen yöntemler kireçlenmenin derecesi, nedeni ve hastanın özel durumu dahilinde farklılıklar göstermektedir. Tıp teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte dokuları iyileştirmeyi hedefleyen fizik tedaviler uygulanmaktadır.

Dokularda oluşan hasar ya da yaralanmalar, fizik tedavi yöntemleriyle özellikle de erken evrede giderilebilmektedir. Aynı zamanda yine fizik tedavi yöntemleriyle diz bölgesine binen yükün azaltılması için uyluk ve kalça kaslarını güçlendirici tedavi yöntemleri de izlenmektedir. Eklem ağrıları ve tutukluluk durumunu ortadan kaldırmak içinde manuel terapi yöntemlerinin izlendiği bilinmektedir.

Tüm bu yöntemlere ek olarak bazı vakalarda diz içerisine enjeksiyon ve kök hücre tedavileri de uygulanmaktadır. Diğer yandan tedavilerden maksimum verim elde edilebilmesi adına bazı davranışlardan uzak durmakta fayda vardır.

Hastalar merdiven çıkmaktan mümkün olduğunca kaçınmalı, fazla kilolarından kurtulmalı ve ağır fiziksel işlerden kaçınmalıdır. Bu tip davranışlar, eklemedeki aşınmanın boyutunu arttıracaktır.

Diz Kireçlenmesi Doğal Çözümü Var mı?

Diz kireçlenmesi doğal tedavi yöntemleri son yıllarda daha popüler bir hale gelmiştir. Bu noktada diz kireçlenmesinin doğal tedavi yöntemlerinin olduğunu söylemek mümkündür.

Fizik tedavi yöntemiyle istenilen de tam olarak budur. Fizik tedavi sayesinde vücut kendi kendini iyileştirir, güçlendirir; hastalığın belirti ve etkilerinin minimum düzeye inmesini sağlar.

Erken Yaşta Diz Kireçlenmesi Neden Olur?

Erken yaşta diz kireçlenmesi durumuna etki eden çeşitli faktörlerin varlığından söz etmek mümkündür. Özellikle de diz yapısında doğuştan gelen bozuklukların bulunması erken yaşta diz kireçlenmesinin başlıca nedenidir.

Diz kapağı yerleşiminin doğru olmaması, çeşitli hareketlere bağlı olarak diz kapağında kaymaların meydana gelmesi diz kireçlenmesine neden olur. Diz bölgesinin ağır travmalara bağlı olarak hasar alması da önemli bir etken olarak kabul edilmektedir.

Diğer yandan genç yaşta diz kireçlenmesinin önemli bir nedeni de aşırı kilodur. Aşırı kilo nedeniyle diz eklemleri vücudu taşımakta güçlük çeker, eklemlerde baskı oluşur ve buna bağlı olarak aşınmalar meydana gelir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

genc-yasta-kalca-protezi-olanlar

Genç Yaşta Kalça Protezi Olanlar

Bu yazıda, “Kalça protezi ameliyatı olmak durumunda kalan genç yaştakileri nasıl bir süreç bekliyor?” sorusunun yanıtları verilmektedir.…

kalca-kireclenmesi

Kalça Kireçlenmesi

Bu yazıda, kalça kireçlenmesi nedir, ne gibi belirtiler verir, neden olur, nasıl tedavi edilir ve benzeri soruların yanıtlarına yer verilmiştir.…

kalca-protezi

Kalça Protezi

Bu yazıda, kalça protezi ve kalça protezi ameliyatı hakkında merak edilen konularla ilgili bilgilendirme yapılmaktadır.…