Kalça Protezi Ameliyatı Sonrasında Enfeksiyon Yönetimi

 

Kalça protezi ameliyatı düşük oranda olsa da enfeksiyon (%1,5-2,5) riski barındırır. Bu doğrultuda kalça protezi ameliyatı enfeksiyon süreci için mutlaka doktor ile iletişime geçilmelidir.

Kalça Protezi Ameliyatı Enfeksiyon Tedavisi

Kalça protezi ameliyatı enfeksiyon tedavisi gerekmesi halinde kan ve bölgeden sıvı alınarak enfeksiyon kaynağı ve tipi belirlenmektedir. Ardından uygun antibiyotik kullanımı ve bölgenin enfeksiyon riskine göre yeniden bölge eklemlerinin yıkanması ya da protezin duruma göre çıkarılması yoluna gidilmektedir.

Ancak burada asıl amaçlanan şeyin enfeksiyon odaklarının hızlı bir şekilde bölgeden arındırılacak protezin yeniden uygulanmasıdır. Aksi takdirde geciken tedavi bölgede kemik kaybına ve zamanla dinmeyen ağrılar ile protezin eklemlere kalıcı şekilde zarar vermesine de yol açabilmektedir. Bu nedenle kalça protezi ameliyatı enfeksiyon tedavisi aksatılmamalıdır.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Kalça protezi ameliyatı enfeksiyon görülmesi ve gecikilme durumu çok ciddi bir risk teşkil etmektedir. Bu doğrultuda hastanın enfeksiyon belirtilerini göz ardı etmemesi gerekir.

Kalça protezi sonrasında enfeksiyon olup olmadığını fark edebilmeyi sağlayacak genel belirtiler şu şekilde genelleştirilebilmektedir. Bölge üzerinde şişlik, sıcaklık, hassasiyet, kızarıklık, vücutta ve bölgede ağrı daha ciddi olgularda ateşin yükselmesi, terleme ve üşüme enfeksiyon varlığının belirtileri olarak görülmektedir.

Kalça protezi sonrasında yapılacak revizyonun zorlu olmaması adına enfeksiyon belirtilerine dikkat edilmeli ve fark edildiği anda zaman kaybedilmeden doktora muayene olunmalıdır.

Kalça Protezi Ameliyatlarında Enfeksiyona Dikkat Edilmeli

Kalça Protezi Ameliyatı Enfeksiyon oluşumunu engellemek için yapılması gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bu doğrultuda ilk olarak enfeksiyon oluşumuna yol açan belirli etmenler bilinmelidir. Bunlar; protez uygulanan eklemde daha evvel enfeksiyon olması, ameliyattan evvel cerrahi girişimlerin yapılmış olması, hastanın yüksek alkol ve sigara kullanımı enfeksiyon oluşumunu arttırmaktadır.

Hastanın hijyenine özen göstermemesi de enfeksiyon olasılığını arttırmaktadır. Bu doğrultuda hijyene ve yaşam kalitesine çok dikkat edilmesi ve doktorun dikkat edilmesinin altını çizdiği her hususa özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü enfeksiyon riski bölgeye zarar vererek ameliyatının ikinci kez yinelenmesine yol açabilmektedir.

Enfeksiyonu Önlemek İçin Ne Gibi Önlemler Alıyoruz?

Kalça Protezi Ameliyatı Enfeksiyon oluşumuna sebebiyet vermemek ve operasyon sonrasında enfeksiyon oluşumunun görülmemesi adına yapılacak işlemler birbirinden farklıdır.

Bu doğrultuda ameliyat aşamasında cerrahi ekibinin tam steril kıyafetler, tam steril ameliyathane ve tam steril edilmiş ekipmanlar kullanması, ameliyat esnasında bölgeyi uygun şekilde temizlemesi ve ameliyat aşamasının her anında steril davranması gerekmektedir.

Bunun yanında hastanın enfeksiyonu önlemek adına yapması gereken görevleri de bulunmaktadır. Bunlar, ameliyat bölgesini temiz tutmak, pansumanları aksatmamak, bağışıklığını yüksek tutmak ve enfeksiyon belirtisi algıladığı anda doktora haber vermesi gerekmektedir.

Hastanın uyması gerekenler hem ameliyat öncesi bilgilendirmede hem de sonrasında mutlaka kendisine bildirilmektedir. Önlemler ameliyatın tekrarlanmaması adına büyük bir öneme sahiptir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

diz-protezi

Diz Protezi

Diz protezi; ileri düzeyde hasar gören, ağrı ve fonksiyon kayıpları gören diz eklemlerinin tedavisinde kullanılan protezler olarak bilinmektedir.…

genc-yasta-kalca-protezi-olanlar

Genç Yaşta Kalça Protezi Olanlar

Bu yazıda, “Kalça protezi ameliyatı olmak durumunda kalan genç yaştakileri nasıl bir süreç bekliyor?” sorusunun yanıtları verilmektedir.…

kalca-kireclenmesi

Kalça Kireçlenmesi

Bu yazıda, kalça kireçlenmesi nedir, ne gibi belirtiler verir, neden olur, nasıl tedavi edilir ve benzeri soruların yanıtlarına yer verilmiştir.…